Rijden met een autobus een stoer en mooi vak!

Ben je graag onderweg en hou je van mensen om je heen dan is het beroep van Autobuschauffeur voor u een mooie uitdaging met veel vrijheid en verantwoordelijkheid!

In het personenvervoer wordt onderscheid gemaakt in verschillende categorieën:

- Internationaal touringcarchauffeur 

- Nationaal touringcarchauffeur 

- Chauffeur openbaar vervoer 

Internationaal touringcarchauffeur:

Een internationaal touringcarchauffeur heeft naast veel vrijheden ook veel verantwoordelijkheid. Hij is namelijk de gastheer voor de passagiers en is ook de vertegenwoordiger van de reisorganisatie waar de passagiers hun vakantie bij geboekt hebben. U zorgt ervoor dat de passagiers veilig, comfortabel en tevreden op de plaats van bestemming aankomen. Een touringcar is een groot voertuig wat van de bestuurder ervan vraagt om een besluitvaardige en bewuste deelname aan het verkeer. Of het nu om een reis gaat naar een kerstmarkt of dat het een meerdaagse reis is door meerdere landen zijn er voor de chauffeur telkens weer nieuwe uitdagingen wat het vak bijzonder en uitdagend maakt.

Nationaal Touringcarchauffeur:

In feite is dit voor een nationaal touringcarchauffeur niet anders. Het grote verschil is dat de ritten van een nationaal chauffeurs zich vaak beperken tot dagtochten. Ook hierin is er een grote variëteit in het aanbod. Naast toeristische dagtochten zijn er vaak georganiseerde tochten naar evenementen attracties etc.. Vooral bij toeristische dagtochten heeft de chauffeur een extra uitdagingen omdat deze tochten vaak een bestemming hebben die vanwege hun ligging en toegankelijkheid moeilijk te bereiken. Een nationaal touringcar-chauffeur moet over uitstekende vaardigheden beschikken om met de touringcar te kunnen manoeuvreren. 

Chauffeur Openbaar Vervoer: 

De chauffeur Openbaar Vervoer kenmerkt zich als een persoon die stevig in de schoenen staat, oplettend is en goed kan waarnemen om zijn opdracht op een juiste wijze te kunnen uitvoeren. Het Openbaar Vervoer is meer dan 80% van alle vervoersactiviteiten in het personenvervoer. Omdat er in het Openbaar Vervoer sprake is van een vastgestelde dienstregeling dient de chauffeur besluitvaardig te kunnen handelen om de dienstregeling op een correcte manier te kunnen uitvoeren. Een chauffeur Openbaar Vervoer rijdt weliswaar volgens een vastgestelde dienstregeling maar dient in staat te zijn om voertuigen in verschillende uitvoeringen te besturen. Zowel lengte en soort brandstof/aandrijving verschillen sterk in het Openbaar Vervoer. De routes van het openbaar Vervoer zijn dan wel vastgesteld. De omgeving waarin gereden wordt veranderd voortdurend door drukte en gedragingen van andere verkeersdeelnemers. 

Nog niet overtuigd van de mogelijkheden van het beroep chauffeur personenvervoer? 

Ontdek wat de mogelijkheden zijn en maak een afspraak voor rijtest. U ervaart dan hoe het is om met een groot voertuig door het verkeer te rijden. Onze ervaring is dat het merendeel van de geïnteresseerden razend enthousiast is, met daarbij de opmerking had ik dat maar jaren eerder geweten dan wist ik het wel!